Sunday, October 9, 2011

Resepi : Daging Masak Merah ibu afdlin & azhad

Assalammualaikum...





hem...dalam seminggu ni anak2 buat perangai tido awal,lepas maghrib dah tido.nanti2 pukul 10 kang bangun sampai pukul 2,3pagi.itu pun kalau tak paksa suruh tido jgn harap la nak tido.adik cara adik.abang cara abang.yang pasti ibu jugak la yang pening kepala sebab waktu tido tak betul.entah macamana boleh jadi macam ni pun tak tau;-(

tapi alhamdulillah..hari ni bawak diorang keluar jalan.petang baru balik rumah.dah balik main2,penat terus tido waktu macam biasa...tapi ibu pulak la...dah terbiasa jaga tak nak tido la pulak...bahaya! bahaya! kang tak pasal2 kang masuk dapur sekali lagi.hehe...

eh!..panjang la pulak mukadimah...asalnya nak tulis resepi.oklah.resepi ni ringkas je,ambik kat My Resipi.tak ingat dah sape yg kasi.malas nak check.huhu...tapi semoga anda yg beri resepi ni murah rezeki hendaknya.terima kasih sbb bg resepi yg dah lama dok cari.ingatkan susah,rupanya mudah je cara nak masak (tapi i ubah letak nama i kat tajuk tu jgn marah ek;-p).dulu2 selalu la order kat sek.2 masa dok study kat uitm shah alam dulu tuuu....kira time2 kaya la tu..ptptn baru masuk.boleh la makan nasik putih,tomyam ayam,daging masak merah,kangkung goreng belacan,sup cendawan,telur dadar..eh! macam2 la kan...kata tengah kaya;-).tu belum masuk nasik lemak meranti,nasik mesti tambah,sambal lebih,lauk kerang sudah pasti.gulp! alamak!..dah terlapar la;-p 

dah cukup2!..meh kita lihat bahan2 utuk Daging masak merah kita ni...

- 1/2 kilo daging dipotong nipis & direbus dgn pewarna merah smp empuk
- 1 biji bawang besar dimayang
- 1 biji capsicum hijau
- 1cm halia
- 2 ulas bawang putih
- 2 sudu besar sos cili*
- 2 sudu besar sos tomato*
- 2 sudu besar sos tiram*
- garam secukup rasa
- kalau ada boleh letak kacang buncis,daun bawang,bunga kubis dan daun sup.(letak daun sup memang sedap,i like;-p)
- yang bertanda * tu sila la letak ikut citarasa ye puan2 sekalian;-p  


Cara2nya

1. tumiskan bawang besar,bawang putih da halia sampai agak kuning

2. masukkan sos cili,tomato dan tiram.klu kering boh la ayaq sikit.klu suka kuah boh byk sikit..tp jgn byk sgt.

3. masukkan garam,seruk perasa klu mau(tapi tak baik hokey)

4. masukkan daging rebus tadi n masak sampai sebati.

5. boh la capsicum n sayoq2 semua tu...masak mendidih boleh tutup api dan hidangkan.

6. buat lauk makan dgn nasik USA pun sesuaiiiii....


ok..ni gambaq Daging masak merah i yg baru masak xsempat boh dalam mangkuk sbb anak i dah teriak.
ni versi memanglah bukan seperti resepi di atas sbb sudah diolah untuk makan pagi,tgh hari,malam n simpan untuk bekfes ke esokan harinya atau kalau tak sempat sbb tgh malam sudah dibedal lepas anak2 tidoq.muahaha!...




hambik kau! 1 kuali baq i masak..puas makan.
eh! abang afdlin cakap emmm..best ibu!;-p





jari kenit tu bukti i masak sebelah tangan je hokey...tererkan ibu adik ni adik?
.esok2 bukti adik suka kacau ibu kat dapoq;-p
  



ok,sekian..selamat mencuba....ZZZzzzzzzzzzzzz....







2 comments:

  1. Tq.. i nak try masak untuk anak saya.... mind visiting my blog? and following.... tq

    ReplyDelete
  2. oh! saya baru teringat nak masak esok.dah ade org komen komfem kena buat;-p will visit u soon n thanks ya for following me;-)

    ReplyDelete

PLEASE DO NOT RELAY DISCOMFORT MESSAGES TO THE "SUPERMOM-TO-BE". TQ.