Friday, July 15, 2011

resepi stoberi coklat..nyum2!!!

Assalammualaikum...




oleh sebab tak boleh nak buat kerja ngan dua orang nemo ni dok ibu...ibu...ibu...baik saya bagi resepi stoberi coklat ni...


terima kasih dayang jack untuk resepi ni.


bahan-bahan(15-20 biji)


15-20 biji buah strawberi segar (dicuci dan dilap kering)-saya tak lap pun;-p
70-80 gm coklat masakan (dihiris kecil)
1 sudu besar gula icing
1 sudu besar marjerin
2 sudu makan susu segar
cara-cara
1.Satukan semua bahan di atas kecuali strawberi di dalam mangkuk tahan panas. Panas dan cairkan bahan ini secara 'double boiler'. Kacau perlahan. Biarkan separuh sejuk.
2.Celupkan buah strawberi satu persatu ke dalam kuah coklat td dan letakkan di atas kertas foil/kertas silikon. Kemudian simpan di dlm peti sejuk seketika (kalau x sejukkan pun xpe, coklat tu akan keras sendiri pd suhu bilik).
3.tadaaa...dah siap.tapi itu resepi asal.saya punya tak sempat nak tunggu simpan dalam peti sejuk pun.terus je tuang atas stoberi tu n ngappp!;-p

coklat,gula ising,margerin dan susu yg dicampur sekali
dan cairkan guna teknik double boiler.



mari main susun-susun stoberi dulu;-p





ok dah cair...entah kenapa la ko terbalik wahai gambar..layan je la...

tuang kan saja semua coklat tu atas stoberi.

selamat menjamu semua cinta hati;-)

























p/s : oh! malasnya nak buat watermark pakai paint.satu2 nak kena edit.ini lah bahananya kalau lupa apa yang bgelajar dulu.oh!photoshop.sob2!lepas ni xnak buat dah la watermark.ai bukan glemer pun org nak curik gambar ye dak?haha!




2 comments:

  1. try la bai.tapi xla macam kat kedai.tapi sedapppp juga;-p

    ReplyDelete

PLEASE DO NOT RELAY DISCOMFORT MESSAGES TO THE "SUPERMOM-TO-BE". TQ.